Cytrynowa sałatka z bobem i mozzarellą
Danie proste, szybkie i przyjemne. Harmonijna kompozycja prostych smaków, którą przygotujesz w mniej niż 15 minut. Mleczna, delikatna mozzarella, sycący bób, aromatyczna bazylia, a to wszystko skąpane w świeżej, cytrynowej oliwie, z pikantną, wyraźną nutą ostrej papryczki. Doskonała przystawka lub lekki lunch.
Składniki (na 2 porcje):
- 200g bobu
- 125g mozzarelli (1 kula)
- 1/2 czerwonej, świeżej chilli
- sok z 1 cytryny
- garść liści bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody bób w łupinach, gdy się będzie gotował (co potrwa jakieś 6-7, maksymalnie 10 minut) przygotowujemy resztę sałatki – zwijamy liście bazylii w ciasny rulon, drobno siekamy. Kroimy chilli, mieszamy sok z cytryny z solą i pieprzem, gdy sól się rozpuści dodajemy oliwę (oliwy nieco więcej niż soku). Ugotowany bób przelewamy zimną wodą, obieramy wprost do miski z dressingiem, mieszamy. Gdy lekko ostygnie dodajemy chilli, bazylię, porwaną na kawałki, osączoną z zalewy mozzarellę i…gotowe.