Faszerowane ziemniaki z bryndzą

Faszerowane ziemniaki z bryndzą

Imprezowy finger food, rustykalny lunch – sami zdecydujcie jak sklasyfikować tę inspirowaną Podhalem przekąskę z owczym serem!

Składniki (na 14 łódeczek):

  • 7 niewielkich ziemniaków
  • 6 plastrów boczku/szynki surowej wędzonej/polędwicy łososiowej – dowolnej wędzonej, surowej, wieprzowej wędliny
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek pietruszki i tymianku (opcja)
  • łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • 125g bryndzy
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Ziemniaki kroję na pół i gotuję na parze. Dzięki temu są bardziej zwarte i mniej wodniste. Wybierzcie odmianę sałatkową o cienkiej skórce, bo nie będziemy jej zdejmować – tylko ją szorujemy. Lekko przestudzone, ugotowane ziemniaki drążymy łyżeczką tworząc zagłębienie na farsz – róbmy to delikatnie żeby nie przebić skórki i zostawić cienką warstwę miąższu. To są łódeczki a nie wypełnione skórki.

3/4 tego co wydrążyliśmy z  ziemniaków mieszamy z pokrojonymi ziołami, posiekanym pieprzem z zalewy (zgniećcie go nożem przed siekaniem – nie będzie skakał po desce) i serami. Jeśli używamy boczku wytopmy go najpierw lekko na patelni, jeśli jest to szynka lub chudy baleron to siekamy wędlinę w kostkę i od razu dokładamy do farszu. Doprawiamy pieprzem (oba sery są dość słone więc sól jest zbędna). Farszem wypełniamy ziemniaki – hojnie, ugniatamy i dokładamy – ma powstać górka.

Faszerowane ziemniaki z bryndzą

Układamy nasze łódeczki na blasze lekko spryskanej  oliwą i zapiekamy aż wierzch się zrumieni czyli ok. 20 minut w 200º.

Faszerowane ziemniaki z bryndzą

Podajemy na ciepło, z tzatzikami lub sosem czosnkowym.

Faszerowane ziemniaki z bryndzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *