Ciecierzyca w pomidorach i chilli
Potrawa bogata w meksykańskie aromaty, pikantna i choć bezmięsna to bogata w białko. Prosta, szybka, sycąca.Składniki (na 4 spore porcje):
- puszka ciecierzycy 400g
- puszka pomidorów 400g
- 1 cebula
- kawałek pora (jakieś 15cm)
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml (niepełna szklanka bulionu, od biedy może być woda)
- sól, cukier, pieprz, kmin rzymski i kminek, liść laurowy
- wędzone, suszone chilli mulato (lub zwykłe chilli i pół płaskiej łyżeczki wędzonej, mielonej słodkiej papryki)
Garnek stawiamy na dość dużym ogniu, wlewamy bulion, dodajemy pomidory, sporą garść soli, świeżo mielony pieprz i wędzoną paprykę – ostrość dobierzcie do upodobań – mulato nie są bardzo pikantne więc daję cały strąk, razem z pestkami. Jeśli nie macie wędzonych papryk możecie sięgnąć po świeże lub suszone strączki a specyficzny, dymny posmak załatwi nam mielona, wędzona papryka (zainwestujcie w tę przyprawę – naprawdę warto. Docenicie ją w chilli con carne, w marynatach do grilla).
Na drugim palniku stawiamy patelnię, na oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekanego w półplasterki pora i zmniejszamy ogień. W moździerzu ucieramy po łyżeczce kminu rzymskiego i kminku oraz łyżkę cukru, dorzucamy do pora i cebuli wraz z drobno posiekanym czosnkiem i smażymy wszystko nie dopuszczając do przypalenia. Odstawiamy na bok. Papryczka już zmiękła, pomidory lekko się rozpadły – czas zmiksować zawartość garnka. Po zmiksowaniu dodajemy do sosu zawartość patelni + liść laurowy i gotujemy na nieco mniejszym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy z zalewy i wrzucamy do sosu. 5minut gotowania razem i danie gotowe.
Mięsożercy mogą wzbogacić potrawę pokrojoną w kostkę pikantną kiełbasą chorizo lub salami paprykowym (wrzucamy na patelnię razem z porem). Gulasz/zupę podaję z grzanką, posypaną natką pietruszki lub kolendry…najlepiej smakuje następnego dnia, po odgrzaniu.