Bób z chorizo i pomidorami

Prosta i treściwa sałatka na ciepło, w sam raz dla fanatyków bobu, którzy pragną jednak pewnej odmiany. Pikantna propozycja, pachnąca czosnkiem i nutą wędzonej papryki. Jędrny bób skąpany w emulsji z oliwy i cytryny, z chrupiącą kiełbasą i soczystymi pomidorkami i odświeżającą natką. Obowiązkowe danie na czerwiec.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g bobu
  • 100g chorizo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki

Zaczynamy od wstawienia wody do gotowania bobu, następnie przechodzimy do chorizo. Pęto kroimy w półplasterki i wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię. Kiełbasa ma powoli puszczać tłuszcz i stawać się lekko chrupiąca. Po jakiś 2-3 minutach dodajemy do mięsa pokrojony w cienkie plastry czosnek i dolewamy oliwę. Ja używam ostrej, aromatyzowanej chilli…ale to ja – sałatka nie musi być mocno pikantna, jeśli nie przepadacie za ostrymi daniami, to ostrość chorizo wystarczy.

Wrzucamy bób do garnka z mocno osolonym wrzątkiem i gotujemy do poziomu al dente – bób dojdzie jeszcze na patelni, więc powinien być ciut za twardy. Gdy bób się gotuje odławiamy z patelni kiełbasę i czosnek, odkładamy na talerz, a aromatyczną oliwę zestawiamy z ognia.

IMG_3106

Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy wprost na patelnię. Pomidorki kroimy na pół, pietruszkę siekamy.  Bób w oliwie z powrotem wstawiamy na ogień (spory, tym razem), doprawiamy solą, chilli i wędzoną papryką, smażymy około 3 minut. Pod sam koniec dorzucamy chorizo z czosnkiem, posiekaną pietruszkę i wlewamy sok z cytryny. Dorzucamy pomidorki, mieszamy i zestawiamy z ognia. Gotowe!

IMG_3109

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *