Bliny z wędzonym łososiem
Kompozycja z gryczanych placków, wędzonego na zimno łososia i koperkowo – cytrynowego kremu, nie ustępuje elegancji wersji z kwaśną śmietaną i kawiorem…a łatwiej w sklepie o dobrego łososia niż o dobry kawior.
Składniki (na 2 przekąskowe porcje):
- 4 bliny gryczane
- 100g wędzonego łososia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki naturalnego serka kanapkowego
- łyżeczka soku z cytryny + pół łyżeczki drobno posiekanej skórki (żółta warstwa)
- łyżka kaparów z zalewy
- łyżka świeżego, posiekanego koperku
- sól, pieprz, chilli w płatkach
Mieszamy serek ze śmietaną, posiekanymi kaparami i koperkiem, doprawiamy pieprzem, solą, sokiem i skórką z cytryny. Na gorących blinach układamy porcję masy, wędzoną rybę, dekorujemy koperkiem i płatkami chilli, serwujemy z cząstką cytryny. Jeśli usmażyliśmy bliny wcześniej to warto je odgrzać na średnim ogniu na odrobinie masła.