Bliny z wędzonym łososiem

Bliny z wędzonym łososiem

Kompozycja z gryczanych placków, wędzonego na zimno łososia i koperkowo – cytrynowego kremu, nie ustępuje elegancji wersji z kwaśną śmietaną i kawiorem…a łatwiej w sklepie o dobrego łososia niż o dobry kawior.

Składniki (na 2 przekąskowe porcje):

  • 4 bliny gryczane
  • 100g wędzonego łososia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki naturalnego serka kanapkowego
  • łyżeczka soku z cytryny + pół łyżeczki drobno posiekanej skórki (żółta warstwa)
  • łyżka kaparów z zalewy
  • łyżka świeżego, posiekanego koperku
  • sól, pieprz, chilli w płatkach

Mieszamy serek ze śmietaną, posiekanymi kaparami i koperkiem, doprawiamy pieprzem, solą, sokiem i skórką z cytryny. Na gorących blinach układamy porcję masy, wędzoną rybę, dekorujemy koperkiem i płatkami chilli, serwujemy z cząstką cytryny. Jeśli usmażyliśmy bliny wcześniej to warto je odgrzać na średnim ogniu na odrobinie masła.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *