Bliny z wędzonym łososiem

Bliny z wędzonym łososiem

Kompozycja z gryczanych placków, wędzonego na zimno łososia i koperkowo – cytrynowego kremu, nie ustępuje elegancji wersji z kwaśną śmietaną i kawiorem…a łatwiej w sklepie o dobrego łososia niż o dobry kawior.

Składniki (na 2 przekąskowe porcje):

  • 4 bliny gryczane
  • 100g wędzonego łososia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki naturalnego serka kanapkowego
  • łyżeczka soku z cytryny + pół łyżeczki drobno posiekanej skórki (żółta warstwa)
  • łyżka kaparów z zalewy
  • łyżka świeżego, posiekanego koperku
  • sól, pieprz, chilli w płatkach

Mieszamy serek ze śmietaną, posiekanymi kaparami i koperkiem, doprawiamy pieprzem, solą, sokiem i skórką z cytryny. Na gorących blinach układamy porcję masy, wędzoną rybę, dekorujemy koperkiem i płatkami chilli, serwujemy z cząstką cytryny. Jeśli usmażyliśmy bliny wcześniej to warto je odgrzać na średnim ogniu na odrobinie masła.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *