Alternatywa grilla?

Zupa rycerska

 Długi weekend, słońce przygrzało, grilla wytocz! Karkówki, skrzydełka, kiełbasy…a próbowaliście kiedyś gotować w 18litrowym kotle na ognisku? Gotowaniem w kotłach i na ręcznie wykuwanych patelniach Autor Czocha się przez 4 ostatnie dni zajmował, spodobało się i jeśli szanowne Państwo rycerstwo ze Smoczej Kompanii zezwoli Autor może to robić nadal :) RR (nie, nie brygada z dobranocki a ruch rekonstrukcyjny) prawami swemi się rządzi zatem do kuchni wieku XIII nie pasują: pomidory, papryki, ziemniaki i wszelaka egzotyka „prekolumbijska”. Jest mięso, są korzenne przyprawy, kasze i bogactwo roślin strączkowych – jest mnóstwo zabawy. Poszukajcie w okolicy imprez rycerskich – dobry pomysł na weekend – koniki, łucznicy, sokoły, damy, bitki na miecze – dzieci będą zachwycone a i wy porobicie sporo fajnych zdjęć. Nie kupujcie tylko gofrów z niebieską, „smerfową” polewą bo są okropne. Więcej Czocha mediewalnego już po najbliższym weekendzie…a na zdjęciu historycznie zmodyfikowana zupa z zielonej soczewicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *