Penne z tuńczykiem i szpinakiem

Penne z tuńczykiem i szpinakiem

Jeśli składniki w postaci pełnoziarnistego makaronu, tuńczyka w sosie własnym i świeżego szpinaku wydadzą się wam zbyt zdrowe uspokajam – w przepisie są też masło, śmietana i ser.Ten sos mógłby być absolutną bombą kaloryczną jeśli tuńczyk byłby z oleju, szpinak byśmy pominęli a śmietana miałaby 22%. Poniższy przepis zapewnia pełnię smaku przy nieco mniejszym dodatku tłuszczu.

Składniki (na 2-4 porcje, w zależności kto jakie proporcje makaronu do sosu preferuje):

  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200ml kwaśnej śmietany 12%
  • 100-120g liści świeżego szpinaku (pół dużej paczki lub 3 kulki mrożonego)
  • 50g masła i łyżka oliwy
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 1 filet anchois
  • łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, suszony cząber


Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy filet anchois i posiekany czosnek. Smażymy na lekko złoty kolor. Dorzucamy umyty, z grubsza posiekany szpinak i odsączonego tuńczyka. Podczas odparowywania wody z patelni przyprawiamy świeżo utartą gałką, porządną porcją świeżo mielonego pieprzu oraz solą i ziołami. Dodajemy masło, śmietanę i połowę sera. Gotujemy dosłownie minutę.Doprawiamy łyżeczką majonezu (może się to wydać dziwne, ale podobnie jak filet anchois ta odrobina cudownie wzmacnia smak sosu). Łączymy z dobrze odsączonym, gorącym makaronem i drugą porcją sera, podajemy od razu.

Powyższy przepis jest na dwie porcje makaronu (180- 200g) – jeśli ktoś nie jest pastożercą i przede wszystkim lubi sos. Pastożerców w stylu włoskim (makaron oblepiony sosem)obdzielimy tą porcją sosu trzech, a nawet 4.

Do tego sosu pasuje makaron penne, świderki, spore muszle – słowem taki rodzaj,  w którego załamania/dziurki fajnie wnikną kawałki ryby i szpinaku. Raczej nie spaghetti. Przyczepność jest też jednym z powodów wyboru wersji pełnoziarnistej – jest bardziej „chropowata” po ugotowaniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *